Fremtidens digitale løsninger kan gøre børn og voksne dårligere til at læse og forstå.

Fremtidens digitale løsninger kan gøre børn og voksne dårligere til at læse og forstå.

Hos Gullhoj har vi en stor kærlighed til fysiske bøger, og vi har mange spændende fagbøger til skoleelever i folkeskolen. Heldigvis for os viser en nyere forskning at læseforståelsen af fagtekster er dårligere hvis teksten læses på f.eks. iPad frem for i papirform som en bog.

Forskningen viser at netop fagtekster der oftest er tunge og svære tekster forstås bedre, hvis de læses som papirbaserede tekster. Jo sværere teksten er, jo større er fordelene ved at teksten er på papir.

I den digitale verden går alt stærkt og det gælder også når børn og voksne læser. Derfor viser forskningen også at fagtekster der er læst på skærm ikke huskes lige så nemt fordi de læses hurtigt og overfladisk, hvilket skaber frustration hos elever i uddannelsessystemet, når de skal løse opgaver på baggrund af en digital tekst. Endnu værre er det når læseren kommer under tidspres, for så foregår læsningen endnu hurtigere.

Forskningsresultaterne er interessante i forhold til uddannelsessystemet der i høj grad indeholder fagtekster, hvor mængden af læsestof øges igennem hele skolegangen. Derfor vil et skift til kun at læse fagtekster digitalt svække det faglige udbyttet af læsningen, et resultat der viser svækkelse af det faglige niveau.

gullhoj.com kan du finde et stort udvalg af fagbøger og letlæselige bøger til forskellige klassetrin.

Læs mere om forskningen i artiklen ”Papirbaserede fagtekster øger læseforståelsen” fra Grakom, her.

 Stock photo by Ben White on Unsplash